Minden, ami blog... és annak titkai!

Blog titkok

A sikeres blogolás 5 titka

2016. december 17. - Blogolda Blog

Az online média robbanásszerű fejlődésének köszönhetően annyi blog lelhető fel a neten, mint égen a csillag. Boldog-boldogtalan ír, hatalmas a kínálat minden témakörben, csak győzzük követni a kedvenceinket. Azonban csak kevesen tudnak sikert elérni a műfajban, ha te is közéjük akarsz tartozni, fontold meg az alábbiakat. 

istock_000015286795medium.jpg

1. Csak olyan témáról vezess blogot, ami szenvedélyesen érdekel! 

Sok időt fogsz eltölteni a blogoddal, ezért célszerű olyan témakörben indítani, amellyel egyrészt szívesen foglalkozol, másrészt pedig az átlagnál nagyobb ismerettel rendelkezel róla. Ez utóbbi azért fontos, mert ha nem tudsz hiteles lenni, az olvasóid el fognak fordulni tőled, mivel  nyilván azért találtak rád, mert őket is legalább annyira érdekli a téma, mint téged, tehát nem kezdők a műfajban. Amit szeretsz, arról rengeteg mondanivalód van, alig győzöd majd megosztani a gondolataid az online felületen, ami elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez, mert tartalom és íráskedv nélkül lassan, de biztosan el fog halni az ígéretesen induló blog.

2. Légy türelmes! 

Nagyon extrém esettől eltekintve nem jön azonnal a siker a blogszférában, sokszor több év kell ahhoz, hogy valóban látványos sikereket lehessen aratni. Legyél realista, fogd fel úgy, hogy ez egy tanulási folyamat, neked és a blogodnak sokat kell érnie ahhoz, hogy tartósan olyan minőséget tudj szolgáltatni az olvasóidnak, ami alapul szolgálhat a kiugró olvasottsághoz. Ezt nem lehet megúszni, senki sem úgy születik, hogy készen tudja a receptet az index-címlaphoz, és a sok tízezres rajongótáborhoz, sok mindent kell megtanulnod a saját károdon, amíg eljutsz erre a szintre.

in-5-easy-steps-your-writing-will-stand-out.jpg

3. Ne görcsölj rá! 

Ha nem élvezed az írást, nem fog menni. Nem kell erőltetni semmit, nem fog összedőlni a nyvilág, ha egy-két hét kimarad. Ha úgy érzed, egy kicsit belefáradtál a blogolásba, foglalkozz mással, és idővel meg fog jönni az ihlet. Ezek a mélypontok mindenkivel előfordulnak, nem lehet mindig ezer fokon égni, kell az a kis alkotói szünet. Néhány hét alatt nem fognak elfelejteni az olvasóid, csak azért, hogy legyen poszt, ne írj, mert érződni fog a cikken, hogy ezt bizony muszájból hoztad össze, nem lesz meg benne az a bizonyos plusz, amiért ellátogatnak hozzád a követők.

4. Teremts magadnak elég időt! 

A blogolásról nagyon sokaknak romantikus elképzeléseik vannak, amelyek egyáltalán nem fedik a valóságot. Ahhoz, hogy egy minőségi felületet tudj működtetni, kőkemény munkát kell beletolnod, témától függően akár napi több órát is, ami nyilván elég nagy leterheltséget jelent. Ráadásul azzal is tisztában kell lenned, hogy ezzel bizony jó ideig nem fogsz pénzt keresni, bizonytalan ideig abszolút mértékben hobbiként fog funkcionálni az életedben. Csak tőled függ, mennyi időt és energiát szánsz a blogodra, de meg kell találnod az arany középutat az időmenedzsmentedben, amikor ez a tevékenység még örömet okoz, de biztosítja a folyamatos fejlődést is.

a_4x-horizontal.jpg

5. Írj rendszeresen!

Az elején persze lelkes vagy, lobog benned a tűz, naponta írod a posztokat, de aztán ez a kezdeti hév lassan, de biztosan csökkeni fog, és a napi/heti rutin része lesz a blogírás ideje. Ez egy folyamat, amelyen mindenki átesik, rá kell szoktatnod magad, hogy rendszeresen foglalkozz a saját felületeddel, különben lassan, de biztosan el fog halni a kicsike.

+1 Legyen stílusod!

Nyilván nagyon fontos az íráskészség és a jó helyesírás (ezek nélkül bele se kezdj, ha komolyan gondolod!), de amíg a blogolás technikája tanulható, az a bizonyos plusz, ami miatt tartósan ki tudsz emelkedni a tömegből, sajnos nem. A stílus ugyanis csiszolható, de ha alapvetően hiányzik, esélytelen, hogy be tudj futni a blogszférában.

 

süti beállítások módosítása